Dec 14

Idag släpptes AreaCalc Pro version 1.4. Den kan laddas ner helt gratis från http://www.logicore.se/acp_download.html

 


May 7

Förutom nheterna jag skrev om i förra inlägget så visas totalarean kontinuerligt nu i ett litet fönster.

Demoversion finns för nedladdning och självklart går det också att beställa fullversionen också.

Såhär ser den färdiga versionen ut:


Apr 25

Version 1.3 av AreaCalc Pro släpps snart. Nya versionen innehåller många förbättringar:

  • Zoomningen är omgjord
  • Möjlighet att ange påslag vid export av kostnadsberäkningar
  • Uppdaterad filformat
  • Förbättrad tolkning av pdf-filer
  • Uppritningsproblem fixad – kunde leda till glipor i konturer
  • Ny funktion för att åtgärda avrundningsfel i pdf-filer

Lite kort om de olika förbättringarna:

I tidigare versioner zommande man in med det övre vänstra hörnet som centrumpunkt. Nu zommar man in mot mitten av ritningsfönstret och scroll-barerna nedanför och till höger om ritningen beter sig mera logiskt.

Vid export finns nu möjligheten att specificera ett procentuellt påslag i kostnadsdialogen. Påslaget syns bara i den exporterade filen. På så sätt är det lätt att först beräkna de egna kostnader och sedan exportera en ny fil till kund med slutpriset. En ganska enkel tillägg men en som kan spara en del tid.

Filformatet har också ändrats i version 1.3. Förut så har beräkningsfilerna (.acp) inte innehållit själva ritningen utan bara en sökväg till pdf filen, som lästes in samtidigt. Tog man bort pdf filen och sedan öppnade beräkningsfilen igen så klarade programvaran inte av att visa ritningen. I nya versionen kommer ritningen att bli inbakad i själva beräkningsfilen. Det blir lättare att arbeta med. Om man vill skicka beräkningsfilen till någon annan så behöver man inte tänka på att även skicka med pdf filen.

Fram tills nu har inte transformationsmatriser behandlats korrekt vid inläsning från pdf filer. Oftast har det fungerat i alla fall men från och med version1.3 hanteras det korrekt.

Ett annat problem har korrigerats i och med version 1.3. Konturer kunde ibland uppvisa glipor vid uppritning, vilket skapar problem när man använder floodfill metoden för att beräkna area.

Tyvärr så uppvisar pdf-filer ibland avrundningsproblem i koordinaterna . En hjälpmedel har lagts till för att försöka rätta till detta. Ibland kan man öppna en ritning och fylla en area och allt ser bra ut. Zoomar man sedan in i ritningen så händer det ibland att en ifylld area “lacker ut” och fyller även andra delar av ritningen. Den nya funktionen går igenom alla linjer och kurvor i ritningen och försöker knyta ihop deras ändpunkter för att få bort alla glipor. Det är en ganska beräkningstung operation – innan prestandaoptimeringar  tog första version av algoritmen fyra minuter och tjugio sekunder att behandla en någorlunda komplicerad ritning. Efter optimering tog det ungefär fem sekunder.

Utöver dessa punkter finns det andra småförbättringar, till exempel bättre knapplayout och snyggare ikon.